FAQ - Otázky a odpovědi


      Dlouho jsem si lámal hlavu s tím, jak poskytnout čtenářům Dýmky.tk informace, nespadající přímo do žádné prozatimní rubriky. Jedná se především o rady k vlastnímu procesu kouření, ale i jiným důležitým otázkám. Jednou by se každé skupině problémů měla věnovat konkrétní rubrika, ale tento proces patrně potrvá dost dlouho, a já jsem se proto rozhodl informační díru zacelit. Systém FAQ (Frequently Asked Questions) mi pro tuto situaci připadá jako nejpraktičtější.
      Jako základní zdroj otázek mi samozřejmě slouží především Dýmkařská Diskuse Dýmky.tk. V menší míře pak čerpám z došlých e-mailů, diskusí na jiných serverech, z osobních rozhovorů... Pokud jde o odpovědi, je situace o něco složitější. Jak se snažím všude zdůrazňovat, kouření dýmky je záležitostí velmi individuální a názory na "správné" a "špatné" postupy mohou být velmi subjektivní, a tedy různorodé. Já se pokusím vyhnout se jednoznačným závěrům, a spíše vysvětlit problém obecně a informovat o různých možnostech řešení. Budu vycházet především z odborné literatury, Diskuse a samozřejmě osobní zkušenosti. Pokud nebudete s některou odpovědí souhlasit, nebo byste ji rádi rozšířili/upravili, velmi uvítám vaše připomínky v Diskuzi nebo na e-mailu dymka.tk@seznam.cz.

Nové! Už nějakou dobu mám v počítači unikátní dílo, český překlad FAQ z německých stránek "Štutgarských přátel dýmky" od vš3, kterému tímto znovu velmi děkuji. Celou tu dobu jsem se text chystal zkrátit, upravit a převést do HTML. Mé naděje na dostatek volného času pro takovouto práci se ale po několika měsících ukázaly jako liché. Proto vám nyní předkládám dokument v původní verzi, bez jediného zásahu z mé strany. Ačkoliv s některými názory tam obsaženými nesouhlasím, tak opakované žádosti ze stany nových čtenářů po dobrých "základních informacích" mě přiměly k jejich neredigovanému vydání. Tímto se vám omlouvám za zpoždění a přeji dobré a užitečné čtení! Zazipovaný soubor v .doc si můžete stáhnout zde.

Začátečníci

Q: Chci začít kouřit dýmku a vůbec nevím co a jak. Kde sehnat informace?
A: Na Dýmce.tk, samozřejmě:) Časem tu naleznete vše potřebné. Zatím se podívejte hlavně sem - do FAQ, do rubriky Hledání informací a mrkněte se také do archivu Diskuse. Všechny dotazy směřujte do Diskuse, případně mě na mail. Pokud nic nepomůže, pátrejte v Odkazech.

Q: Našel jsem dvacet let starou dýmku a tabák po předkovi;), dá se s tím kouřit? Jsem úplný začátečník.
A: Záleží na konkrétní situaci, ale zpravidla - dá. Dýmku vyčistěte a tabák buď zvlhčete, nebo raději kupte nový, kvalitní (narozdíl od dýmky tabák stárne)

Q: Jaký si mám koupit první tabák?
A: Otázka je složitější než vypadá, ale pokusím se být stručný. Novou dýmku je potřeba nejdříve zakouřit, proto by měl být tabák spíš neutrální. Velmi často je doporučován Premier Cru od firmy A.&C.Petersen. Jako nekuřák ale spíš oceníte nějakou ze slabších aromatizovaných směsí, např. Kentucky Bird také od Petersena nebo Original Choice od firmy Mac Baren.

Q: Někdo mi radil před prvním kouřením vymazat hlavičku medem (vylít alkoholem). Jak na to?
A: Jednoduchá odpověď - nedělejte to! Dýmce můžete jen uškodit. Podívejte se do archivu Diskuse.

Q: Naložil jsem si do dýmky moc tabáku a nemám čas jí dokouřit. Co provést, aby mi nezkysla?
A: Rychle všechen nashořelý tabák z hlavičky! Pokud jste již nějakou dobu kouřil a na vrchu máte trochu popela, dejte ho stranou a po vyndání tabáku jej nasypte na dno hlavičky a trochu ho tam promíchejte, nasaje přebytečnou vlhkost. Dýmku pak běžným způsobem vyčistěte. Pokud se vytvořilo v hlavičce hodně kondenzátu, vložte do ní na nějakou dobu srolovaný papírový kapesník. A hlavně se snažte, ať se vám to nestává moc často, opravdu to dýmce nedělá dobře!

Q: Tabák uprostřed mi hoří rychleji než na okrajích. Jak docílit rovnoměrného hoření?
A: Kdyby na tohle existovala jednoduchá odpověď, kouřil by dýmku každý:-)) Vše přijde časemm s cvikem. Je nutné se zaměřit hlavně na správné nacpání a zapalovat "od okraje". To znamená dát si záležet na tom, aby tabák hořel hlavně na kraji (při tom se totiž zároveň zapálí střed, ale ne tak intenzivně.)

Q: Mám v hlavičce nepravidelnou černou vrstvu, je to ten slavný "cake" - karbonová vrstva?
A: Možné to je (ale pak potřebuje zpravidelnit:) ale pokud jste začátečník, spíš to bude "nezdravá" vrstva seškvařeného tabáku - pryč s tím! Použijte dýmkový klíč (zatím není na Dýmce.tk popsán, sledujte sekci Příslušenství, ale raději se zeptejte v Diskusi).

Q: Dýmka mi nechutná! / Dýmka mě pálí na jazyku.
A: Pokud jde o novou dýmku, vězte, že je potřeba z ní nejdříve "vypálit" různé sajrajty z výroby a vytvořit ochranou vrstvu (dýmku "zakouřit") - několik prvních kouření tak určitě nebude zrovna požitkem. Pokud dýmku kouříte poprvé (platí i pro kuřáky cigaret a doutníků!), musí si také váš jazyk a patro zvyknout na neobvyklé podmínky. Za čas to přejde, vydržte! (Popř. přejděte na filtry). Kouříte-li občas dýmku, a tato dýmka je již zakouřená, zkuste změnit tabák. Nedobrá chuť je také často způsobena nedostatečnou péčí - dýmku vyčistěte! A jedna důležitá rada: než s dýmkou dlouhodobě trpět, raději jí nekuřte.

Q: Proč nová dýmka při zakuřování chutná tak hrozně?
A: Zaprvé si dřevo zvyká na oheň. Pracuje, "ohořívá" a vylučuje případné nečistoty a vlhkost etc. Při výrobě se navíc vnitřek hlavičky "ušpiní" od různých chemikálií a laků, takovéto sajrajty způsobují tu nepříjemnou chuť. Každá dýmka je ale jiná - některé úpravy (přírodní - "natural" etc.) neprocházejí lakováním, a tak chutnají dobře skoro ihned.

Q: Na pálení jazyka jsem si už zvyknul, ale po kouření mi zůstává v puse hrozná pachuť. Co dělat, když čištění zubů nepomáhá?
A: Může to znít trhle, ale pár lidí mi potvrdilo, že když vezmete kartáčkem i jazyk, pachutě se zmírní nebo zmizí.

Q: Jakou bych si měl pořídit 1. dýmku?
A: Poměrně těžká otázka. Hlavní je rozhodnout se, jestli brát tu, co se vám líbí, nebo tu ve vhodném tvaru pro začátečníka (pokud se to neshoduje, že :). Není to jednoznačné, ale já zastávám spíš druhou variantu či rozumný kompromis, protože příliš "jiná" dýmka vás může zradit. Zkusme si ideální první dýmku popsat.
     Nejdříve to snazší - tvar. Doporučuje se lehce zahnutá (1/8, 1/4 nebo 1/2 (half) bent), 1/8 bent1/4 bent1/2 (half) bentaby vám do úst netekl kondenzát (ne tak podstatné u dýmek s filtrem) a abyste při zapalování alespoň trochu viděli do hlavičky. Hlavičku musí mít ze dřeva zvaného bruyer (čte se "brijér"), na materiálu náústku nezáleží (raději parakaučuk). Ideální povrch dřeva pro vás je sandblast nebo rustic bruyerová hlavička s povrchem sandblast, černě mořená(s nepravidelně tvarovaným povrchem), lépe odvádí teplo. Druh moření by byl ideální "natural" - světlá, minimálně namořená úprava (ale pro mnohé ne moc krásná), ale až tak podstatné to není. Tvar hlavičky opět není rozhodující, neměla by mít tenké stěny (raději i poměrně tlusté) a její velikost musí být "akorát", oba velikostní extrémy se kouří trochu odlišným způsobem a těžko byste si pak zvykli na běžnou dýmku.
     Málokdo ale začínal s takovouto ideální dýmkou a ani nevím, jestli byste jí kdy sehnali a za kolik (konkrétně sandblast se moc nedělá v "natural" úpravě). Je to jen série vlastností, které vám ulehčí vaše začátky - čím víc jich bude dýmka mít, tím lépe. Pozor také na vady dřeva a jiné "poruchy"! Nejlépe vám poradí v kvalitním dýmkařství.
     Podstatná otázka zní "za kolik". O tomhle se v Diskusi vedla zajímavá debata (viz archiv). Nakonec se všichni shodli, že by se na první dýmce nemělo šetřit a zároveň by neměla být drahá; rozpory zůstávají, kolik to asi tak znamená:-) Záleží na vašich finančních možnostech, ale prosím, nechoďte pod 500. Nad 1500 už byste museli mít smůlu abyste narazili na šunt, nad 3000 je to ale na druhou stranu veliký risk - co když si dýmku poničíte nebo vám nebude chutnat? Já doporučuji pátrat mezi 1000 a 2000 a nekoukat na korunku, když se vám bude líbit některá o kousek dražší!

Q: Dýmka mi během kouření vyhasla. Není barbarství ji znovu zapálit?
A: V žádném případě to barbarství není. Dýmce spíš uškodí, když ji budete vyprazdňovat nedokouřenou. Klidně spotřebujte třeba 20 sirek, ale snažte se jet až do dna! ;)

Q: Jak to, že mi vždy po nějaké době začne v dýmce "bublat"?
A: Při spalování tabáku vziká v dýmce vlhkost. Když je dobře zakouřená a dýmá z ní zkušený kuřák, vlhkost (tzv. močka) se vsákne do dřeva a do dalšího kouření zmizí. Pokud ale kouříte nesprávně, močka se usazuje u dna a způsobuje "bublání" a nedobrou chuť kouře. Když zkondenzuje v náústku, můžete jí taky omylem usrknout (brr..:) Nebojte, s cvikem a zakouřenou dýmkou močky ubude, pomáhá také filtr. Nezapomeňte po každém kouření dýmku vyčistit! Všechna močka se nevsákne a neodbourá sama.

Nové
Q: Jak děláte ti nááádherně stylové kroužky z dýmu?
A: Abyste uměli udělat kroužek kdykoli se vám zachce, musíte cvičit asi ještě déle než na vlastní kouření dýmky. Pokud ale umíte vyčkávat na vhodnou příležitost, můžete se se to naučit za pár kouření. První trik je ve výběru tabáku - musí dávat hutný a plný kouř, a měl by ho dávat hodně. I vhodný tabák ale produkuje ideální "kroužkový" kouř jen po určitou dobu kouření, tu musíte také umět vystihnout. Třetí a klíčová je záležitost orálních pohybů;) To chce cvičit a zkoušet, nikdo vás to nenaučí. Základ, bez kterého to nejde: držet kouř v ústní dutině, vytvarovat rty přiblžně tak, jako když říkáte "Ó" a pak "správně" kmitnout jazykem, popř. i rty tam a zpátky. Já se přitom dotýkám špičkou jazyka spodních řezáků při "velkých" kroužcích (ústa jsou také víc rozevřená), popř. mám jazyk volně, do "u" a blízko rtů při "malých" kroužcích (rty jsou hodně vyšpulené a mále rozevřené).

Dýmky

Q: Kolik bych měl mít dýmek?
A: Tolik, kolik vám vyhovuje a na kolik máte. Minimum je jedna, že;). Jakási tradice tvrdí, že člověk se nemůže považovat za pravého kuřáka dýmky, pokud nemá alespoň čtyři. Podívejte se do archivu Anket kolik dýmek mají čtenáři Dýmky.tk. Zjistíte, že zkušení kuřáci jich v průměru vlastní 5-10, ale když vás chytne sběratelská mánie, můžete jich mít třeba okolo 50, jako např. Piper (viz archiv Diskuse).

Q: Mám neodbytné nutkání koupit si další dýmku. co s tím?
A: :-)) Do toho.

Q: Prý se prodávají dýmky s umělou zakuřovací vrstvou, je to pravda? A pak už není potřeba je zakuřovat?
A: Opravdu některé firmy do hlavičky aplikují speciální vrstvu čehosi, ale taková substance nenahradí zakuřování, jen ho zkvalitní, zrychlí a zpříjemní (pokud je sama kvalitní, že:). Ptejte se u prodejců.

Q: Koupil/dostal jsem dýmku s nadvrtaným kanálkem (nebo jinak poškozenou). Co s tím?
A: Nejdříve zjistěte, jestli je dýmka v záruce (máte paragon?). V každém slušném dýmkařství by vám ji měli vyměnit nebo vrátit peníze. Pokud záruku nemáte nebo máte smůlu na prodejnu, podívejte se do rubriky Opravy dýmky v sekci Dýmky.

Q: Poničil jsem si dýmku:-(( Co teď?
A: Nejdříve se podívejte do rubriky Opravy dýmek v sekci Dýmky. Pokud tam odpověď nenajdete, zeptejte se v Diskusi, případně v kvalitním dýmkařství (Jediná mě známá opravna je Hingarův obchod Království dýmek v Praze, ve Štěpánské ulici.)

Q: Jak poznám propálenou dýmku?
A: Při pohledu do vyčištěné hlavičky by měla být patrná(é) dírka či prohlubeň na neobvyklém místě. Při kouření to na 99% poznáte ihned, podle chuti spáleného dřeva (fuj:).

Q: Dýmka mi zkysla:( Jak to odčiním?
A: Není žádný jednoznačný postup a říká se, že to ani nejde. Já bych doporučil ztenčit pokaženou karbonovou vrstvičku (je-li přítomna) a lehce vytřít hlavičku alkoholem (a nechat pořádně vyschnout!). S tím alkoholem to berte jako přiměřený risk (x zakuřování nové dýmky). Po několika dalších poctivých kouřeních "až do dna" by měla kyselá chuť zmizet. BEZ ZÁRUKY!!! ;)

Q: Můžu v jedné dýmce kombinovat různé tabáky? "Nenasákne" dřevo chutí jednoho z nich?
A: Více méně můžete. Dobře zakouřená dýmka se získaných chutí zbaví po 1 až 2 kouřeních jiného tabáku. Výjimku snad tvoří směsi obsahující Latakii (tabák s uzeným, až čabajkovým aroma) a velmi výrazné aromatické tabáky. Pokud vám chutnají všechny typy tabáku, nechte si jednu dýmku jen na Latakii (jednotlivé směsi s ní se navzájem snášejí), jednu na výrazné směsi (a počítejte s několika kouřeními na překonání předchozí chuti) a jednu na neutrální tabáky (tedy - minimálně, tři dýmky jsou samozřejmě dost málo:).

Q: Dá se při čištění vnitřku náústku u dýmek typu "bent" vyhnout poškrábání?
A: Pokud máte pocit, že konec drátku čističe náústku škodí, zkuste Liborovu metodu (viz Diskuse). Princip spočívá v přelepení nebezpečného konce kouskem lepenky (nejlépe poslouží papírová samolepka).

Q: Jak často bych měl dýmku čisit?
A: Po každém kouření! Když náústek pořádně protáhnete čističem (nebo i několika) a hlavičku zbavíte přiškvařených kousků tabáku a vrstvy popela, nebudete muset tak často provádět náročnější "generální údržbu". Ta se dá při perfektní péči dělat třeba jen 2x do roka. Nezapomeňte také, že dýmka musí být před nacpáním vyschlá, tzn. mezi dvěma podpaly by měla být alespoň 24 hodin v klidu.

Nové
Q: Dají se koupit použité dýmky? A má to cenu?
A: U nás je obchod s již kouřenými dýmkami prozatím jen v oblasti čistě soukromé, ale na západě jde o velmi populární byznys. Jde totiž o dobrý způsob, jak levně získat dýmky kvalitní, popř. vzácné a sběratelsky hodnotné. Např. na aukčním serveru ebay.com je neustále se obměňující, bohatá nabídka kouřených (estate) dýmek. U nás máte šanci (kromě osobní domluvy) získat takové dýmky např. při rozprodeji pozůstalosti, ale také na občasných dýmkařských burzách.
     Pokud jde o druhou otázku, tak odpověď zní ano. Mnoho dýmkařů (včetně mě) by ale již kouřenou dýmku nechtělo (mimo sběratele, pochopitelně). Pokud vám nevadí, že budete kouřit "po někom", máte šanci na svém koníčku ušetřit dost korunek. Důležité ale je takovou dýmku kupovat buď u seriózního prodejce nebo si ji pořádně prohlédnout. Připravte se také na pořádné čištění. I když některé zahrabniční firmy (např. smokingpipes.com) nabízejí za slušné ceny dýmky jen málo kouřené a navíc profesionálně vyčištěné.

Tabák

Q: Jak dlouho vydrží tabák "kouřitelný"?
A: Nenačatý hrozně dlouho, někteří říkají, že především směsi založené na Virginii jsou dokonce po delším skladování lepší! Nutno ovšem brát v úvahu, že tabák, který budete "archivovat" mohl už několik let (!) ležet na pultě obchodu. Načatý tabák je použitelný dokud je alespoň trochu vlhký, přeschlý se dá zpětně navlhčit (x nepatrná ztráta kvality). Jediný tabák, který jsem vyhazoval, byl napaden plísní ( už z prodejny:/ ) Čerstvě načatý tabák (při předchozím kvalitním uskladnění) je v nejlepším stavu tak den po otevření až cca 14 dní po otevření (v závislosti na původní vlhkosti a typu uložení), bez nutnosti zvlhčování může ale vydžet i déle, záleží vždy na konkrétním balení. Experimentujte;)

Q: Nechci sebou všude tahat pouzdro s tabákem. Je barbarství nacpat si dýmku dopředu doma?
A: Vůbec ne, dokonce mi to doporučil sám pan Hingar. Zajímavostí jsou dýmky, vyráběné s víčkem/špuntem, u kterých se s přednacpáním počítá už při výrobě. Pokud se vám u normální dýmky tabák sype ven, část jej odeberte a hlavičku ucpěte např. papírovým kapesníkem. Jen pozor na příliš vlhký tabák, mohl by hlavičce škodit.

Q: Chci vyzkoušet nějaký nový tabák, poradíte mi?
A: Podívejte se do rubriky Recenze v sekci Tabák. Máte-li přibližnou představu o jeho typu, přeptejte se také v Diskusi.

Q: Nabídka tabáků v obchodech mě neuspokojuje. Nějaké návrhy na vlastní směsi?
A: Míšení již hotových směsí je věcí dost ošemetnou, dobrých výsledků naopak pravděpodobně dosáhnete, když svůj oblíbený tabák ochutíte např. čistým Perique. Projděte si archiv Diskuse a mrkněte také na knížku Kouzla a taje dýmek II. - Tabák, aneb co nacpat do dýmky v rubrice Hledání informací.

Q: Na tabáku se mi objevil bílý povlak. Je to plíseň?
A: Pravděpodobně ano. Napadený tabák doporučuji bez milosti vyhodit - plísně mohou být dosti nebezpečné. Některé druhy tabáku po čase uskladnění ovšem vylučují cukr, který na jejich povrchu krystalizuje a jako plíseň jen vypadá (obdoba známých krystalků na doutnících). Vše záleží jen na vašich analytických schpnostech a odvaze, ale radím vám NERISKOVAT!

Q: Jak vlhký by měl být tabák při nacpávání?
A: Zde se opět se nedočkáme jednoznačné odpovědi, záleží totiž na různých faktorech - typu směsi, použitých tabácích, šíři řezu... Obecná poučka (která platí pro "průměrnou" V/B/BC směs typu loose cut a podobné) říká, že tabák je příliš vlhký, když z něj 1. po stlačení teče šťáva 2. když po stlačení zůstane v nové poloze a nemá tendenci se narovnávat. Naopak příliš suchý je tabák, který se při stlačení místo ohýbání láme. Toto je ovšem pouze vzorový příklad, který platí pro extrémní případy převlhčeného a přeschlého tabáku. každý zkušený dýmkař vám dosvědčí, že některé tabáky chutnají lépe vlhké, a jiné zase skoro vyschlé. Btw. lisované tabáky (flake etc.) mají obecně lepší vlastnosti když jsou poněkud sušší.

Q: Někde jsem četl, že se vlastnosti tabáku zlepší, když jej nachám nějakou dobu ležet nenačatý. Je to pravda?
A: Ano, ovšem platí to jen pro některé druhy. I když mám pocit, že v našich obchodech leží tabáky dost dlouho i bez naší pomoci:-) Já osobně jsem dozrávání nezkoušel, ale z doslechu si pamatuji některé zásady. Nejlépe na tento proces reagují přírodní směsi založené na virginii s minimálním casingem a flavouringem. Tabák musí být uskladněný "správně", takže ve tmě a relativním chladu - často se píše o sklepě. Všeobecně se doporučují pouze směsi v plechovkách. No a nakonec - takové zrání probíhá alespoň rok, takže musíte mít trpělivost a nevrhnout se na tabáček moc brzy. Po "dozrání" by se měla stát chuť plnější a lepší (á la archivní víno). Pokud byste někdo věděl víc, určitě napište - myslím že by z toho mohl být dobrý článek.

Q: Tabák mi vyschnul:/ Co s tím?
A: Někteří dýmkaři tvrdí, že jednou vyschlý tabák už nikdy nebude tak dobrý jako za čerstva. Možná mají pravdu, ale určitě by byla veliká škoda takový tabáček vyhodit, zvlášť když ho kolikrát už vyschlý koupíme:/ O nejlepším způsobu zvlhčení tabáku existují desítky teorií; některé z nich ale spíš tabáku uškodí. Každý z nich obnáší nějaká rizika, přinejmenším se zvyšuje šance na zplesnivění. Musíte si holt vybrat:)
     Já osobně jsem zastáncem jednoho z tradičních způsobů - do tabáku se na na cca. den zahrabe kousek jablka. To pustí vlhkost a až "zkřížalovatí", zase se vyndá. Jiní dýmkaři takto postupují se salátovou okurkou, chlebem... Odpůrci tohoto způsobu mají dva argumenty - 1. organický charakter svědčí přenosu plísní a bakterií 2. přírodní šťávy ovlivní chuť tabáku. Mě se s jablkem ještě nestalo ani jedno. Další způsob funguje na stejném principu, jde ale "anorganickou" cestou. Do tabáku se vkládá (destilovanou nebo převařenou vodou) navlhčená vata, papírový kapesník, kus keramiky... Zde klesá nebezpečí plísní, ale umělé pachutě mohou bý opravdu nepříjemné. Ultratradicionalistické metody jako nakapání alkoholu přímo do tabáku jsou dost prokazatelně nevhodné. Další metoda, o které jsem slyšel, je vlhčení nad párou - tady bych se ale bál "vyplavení" aroma. Nakonec bych dodal asi nejlepší, ale nejnáročnější způsob - á la humidor. Můžete si buď koupit speciální tabákový (dost drahý) nebo podmínky v něm nasimulovat. V tomto případě by se vlhkost dostávala do tabáku ze zvlhčovače nepřímo, vzduchem, a při pooužití antibakteriálního roztoku by se mělo zamezit jeho napadení.
     Poznámka na závěr - doporučuje se zvlhčovat jen tabák, který vyschl, ale nepřeschl. To jde těžko rozlišit, budete se asi muset řídit časem. Odhaduji, že tabák přes rok nevlhčený už je lepší dát stranou nebo vyhodit.

Nové
Q: Chtěl bych si vypěstovat a připravit vlastní tabáček...
A: Tabákovník je rostlina jako každá jiná, takže pokud máte zahrádku (skleník), trochu umu a hodně trpělivosti, máte určitě šanci! Pokud jde o výrobu, je už celá věc o dost složitější. Výrobní proces je dost sofistikovaná procedura a kromě daní činí "výrobní tajemství" asi největší slkožku ceny tabákové směsi. No a když vám výroba nepůjde... tabákovník je přeci také rostlina okrasná! ;)
     Rád bych na Dýmce.tk co nejdříve připravil rubriku, která by se této problematice věnovala podrobně. Pokud máte tedy nějaké zkušenosti, byl bych vděčný, kdybyste je mohli sepsat a poskytnout ostatním - zájem o vlastní tabák je překvapivě vysoký! Zájemci - prozatím můžete pátrat v Diskusi, je tam pár rad a také odkazů. Z českých stránek se pěstování věnuje jen Tabákovník (viz Odkazy). O tabáku také můžete sehnat nějaké knížky v knihovně. S informacemi dostupnými na "západě" se to ale srovnat nedá.

Q: Mám problémy s otevíráním vakuavaných plechovek:(
A: Vtip je v tom jen lehce odchlípnout kousek plechu tak, aby dovnitř mohl vniknout vzduch. I když nám na balení obvykle radí použít k otevírání minci, všichni víme, že to určitě není ideální postup. Různé účinější, ale o to brutálnější postupy zase obvykle víčko zniční tak, že jde jen těko zavírat. Absolutně bezpečně, bleskově a pohodlně ale většinu plechovek s tabákem otevřete klasickým otvírákem na pivo! Samozřejmě ne tím s s "kulatou" hlavou, ale tím nejprostším, jaký je např. na švýcarském armádním noži.

Příslušenství

Q: Tak co medvěde, s filtrem nebo bez filtru? :-)))
A: Podívejte se do sekce Příslušenství.

Q: Jak je to tedy s těmi filtry Stanwell? Záleží na směru vložení?
A: Filtry Stanwell přicházejí ve dvou typech, u jednoho se obě keramické strany trochu liší ve tvaru kanálků. Nikdy neuděláte chybu, když jej vždy vložíte písmenem "S" z názvu firmy směrem k ohni. Více v sekci Příslušenství.

Q: Údajně se dají filtry vyrobit doma...?
A: Ano, ale kvalitně jen balzové. Pročtěte si archiv Diskuse.

Q: Sirky nebo zapalovač?
A: Podívejte se do sekce Příslušenství.

Různé

Q: Kde seženu dobrý obchod s dýmkami a tabákem?
A: Podívejte se do rubriky Kde nakupovat? v sekci Rady a informace. Pokud vám žádný nevyhovuje, zeptejte se v Diskusi.

Q: V obchodě mi špatně poradili / vystřelili si ze mě / prodali mi šunt. Jak na ně?
A: Už tam, prosím vás, nechoďte. Existuje dost kvalitních dýmkařství, kde své práci nejen opravdu rozumí, ale jsou i ochotní poradit vlídným slovem. Pokud vás tedy urazili nebo vám prodali vadný výrobek a nechtějí uznat oprávněnou reklamaci, určitě mi napište a já to na Dýmce.tk zveřejním. Od toho je tu koneckonců rubrika Kde nakupovat?

Q: Jaký je váš názor na internetové obchody a nákupy dýmek a tabáku po síti?
A: Dávám přednost návštěvě prodejny, ale někdy prostě výhody on-line nákupu převáží. To platí především pro tabák a příslušenství, koupi dýmky, kterou nevidím "na živo" bych si musel hodně rozmyslet. U nás je jednoznačně nejlepší e-trafika.cz (viz Odkazy). Pokud jde o zahraniční obchody, pozor na důvěryhodnost! Doporučuji zkusit takový, se kterým má už někdo zkušenosti (viz. archiv Diskuse).

Q: Co k dýmce pít?
A: Cokoli vám chutná:) Pokud se ptáte na obvyklé kombinace, nejčastěji se u dýmky popíjí whisk(e)y, koňak, červené víno. Nealko - káva, černý čaj, voda. V Diskusi se ale také objevilo např. pivo, šampaňské nebo dokonce jablečný mošt.

Q: Nebaví mě s dýmkou jen sedět na zadku a koukat před sebe. Není proti bontonu s dýmkou chodit, třeba i po ulici?
A: Jistěže ne. Jedinou podmínkou je, abyste na to byl dost dýmkařsky zkušený. Jinak se z toho může stát spíš trochu trapné představení pro kolemjdoucí:)

Q: Může žena kouřit dýmku?
A: Samozřejmě! V Dánsku není výjimkou dokonce potkat ženu s dýmkou v ústech na ulici. V naší společnosti to sice je poněkud neobvyklé, ale to je jedině chyba společnosti;)

Q: Prý kouření dýmky neškodí zdraví, je to opravdu bezpečné?
A: Ne-e. Dýmka je mnohem méně nebezpečná než cigarety, ale cca stejně jako doutníky. I když nešlukujete, dostávají se vám do těla nepřirozené látky, především nikotin. Asi nedostanete rakovinu plic, ale nebudete-li dýmat s mírou, může vás ohrozit i dýmka (údajně byly dokázány nádory v hrtanu, ústní sliznici a na jazyku v důsledku nadměrného kouření doutníků a dýmky). Pokud vám tedy jde především o zdraví, raději nekuřte vůbec!!!

Dýmka.tk

Q: Dočtu se tu něco o doutnících (žvýkacím/šňupacím tabáku, cigaretách, vodní dýmce) ?
A: Ne. Tedy zatím ne - možná, až zde bude o dýmkách řečeno vše, co jsem si předsevzal. Určitě se ale přeptejte v Diskusi, mnoho dýmkařů vyznává i jiný druh kouření.

Q: Zajímá mě konkrétní dýmkařská firma a vlastnosti jejich dýmek. Kde to na Dýmce.tk najdu?
A: Zatím bohužel nikde, je to jedna z plánovaných rubrik. Podívejte se, jestli není výrobce v rubrice Odkazy a zeptejte se v Diskusi. Slušný přehled výrobců je v knížce Kouzla a taje dýmek I. - Uživatelská příručka začínajícího dýmkaře (viz. rubrika Hledání informací, sekce Rady a informace).

Q: Proč "Dýmka.tk"?
A: To jsou ozvěny minulosti. Celý projekt začínal jako Dýmka.cz, ovšem ještě než jsem se začal shánět po serveru, dostal jsem tip na doménu 2.řádu zcela zdarma na národní doméně ostrovního státu Tokleau (*.tk). Změna názvu projektu byla samozřejmě nejsnazší možná - Dýmka.tk (adresa www.dymka.tk, data jsem uložil na sweb.cz/dymka.tk). Když se doména ukázala jako katastrofálně nestabilní, a sweb.cz mi nechtěl přijímat přes ftp, zrušil jsem adresu dymka.tk a data přesunul na dodnes dobře fungující volny.cz. Jelikož se ale pojem "Dýmka.tk" jejím návštěvníkům poměrně vžil, ponechal jsem ho v názvu domény 3.řádu. Proto tedy dnes platí Dýmka.tk -
www.volny.cz/dymka.tk.

Q: Kdo je to Fénix?
A: Fénix je moje stará přezdívka z prvních let gymnázia. Na internetu ji používám ze stejných důvodů jako asi většina z vás. Nejsem žádný anonym, prostě pokud o mě chcete zjistit víc, napište mi mail.

Q: Co je to ten maillist? Proč a jak se do něj přihlásit?
A: Maillist (mailinglist, návštěvnické info apod.) je způsob, jak udržet kontakt mezi serverem a jeho návštěvníky. Tím, že přihlášené osoby informuje o podstatných změnách prospívá oboustranně - uživatelé mají jistotu, že jim neunikne nic důležitého (změna adresy, veliká aktualizace, soutěž...) i když se nějaký čas nedostaví. Naopak správce serveru má možnost kontaktovat všechny najednou, aniž by musel čekat, až se náhodou přijdou na stránky opět podívat. Do "Maillistu Dýmky.tk" se můžete přihlásit tak, že vyplníte svůj mail do formuláře na úvodní stránce.

Q: Kdo je autorem Dýmky.tk? Kolik je vás v "týmu"?
A: No jsem to jenom já, Fénix. Ovšem narozdíl od mých předchůdců (ze starších dýmkařských serverů) jsem měl to štěstí(?), že jsem ke spolupráci přiměl samotné čtenéře - a to je základ úspěchu! Dýmka.tk se nestala slavnou pro články, které píši já sám (to byl jen impuls), ale proto, že každý návštěvník má možnost přispět se svou troškou do mlýna. A to jak rozsáhlým článkem nebo recenzí, tak i pouhým přidáním obchodu do databáze nebo jen příspěvkem do Dýmkařské diskuse. Děkuji vám všem!

Q: Všude zdůrazňuješ, že Dýmka.tk je nezávislý a nekomerční server. Jak to, že tedy spolupracuje s Etrafikou.cz?
A: Na tohle je jednoduchá odpověď. S Etrafikou spolupracuji proto, že to přináší výhody vám, dýmkařům. Jako příklad uvedu soutěže o vzorky tabáku. Nepíši na objednávku a ze spolupráce nic pro sebe nemám - jen tu jednu sadu vzorků jako ostatní. Když mi pan Hubacz spolupráci nabídl, váhal jsem, ale odmítnout by znamenalo ošidit všechny čtenáře o možnost těžit z nezávazného spojenectví internetového obchodu a informačního serveru. Reakce na Vánoční soutěž mi dosvědčily, že jsem se rozhodl správně.

Q: Dýmka.tk je i na WAPu???
A: No, to zrovna ne:) Dýmka.tk@WAP je spíše takovým doplňkem. Je to 1. reklama na Dýmku.tk na WAPu a 2. služba pro naše čtenáře bez internetu, v zahraničí... kteří se nemohou nebo nechtějí chodit koukat každý den, jestli neproběhla aktualizace.

Nové
Q: Budeš se na Dýmce.tk zabývat také výrobou dýmek?
A: Spíš ne, popř. jen okrajově. Původně jsem to měl v úmyslu, ale když vzikly stránky HOOK, které se na výrobu dýmek specializují, rozhodl jsem se od toho upustit. Na českém internetu je příliš málo dýmkařských stránek na to, aby si ještě konkurovaly. To pokud jde o mne - jestli máte vy nějaký článek nebo třeba jen postřehy, naváhejte je poslat nebo uveřejnit v Diskusi. Dýmka.tk je otevřena všemu, co má co dočinění s dýmkami.